Tuesday, 16 October 2012

Money buys everything! is it????

 Assalammualaikum.. lama berehat....


ihsan pokcik google

yeappppp............................ money buy everything.... buy loves.... buy happiness.... buy laugh.... buy fame, buy popularity just.... ada sesuatu yg money TAK BOLEH BELI.... iaitu... TRUST!... once void.. considered finish....

dalam idup ni... semua boleh kita beli kalu ade uang.... yer.... sebab uang...... the power of money.... sebab uang... orang boleh cantik... sebab uang org boleh hidup senang.... sebab uang org boleh dapat pengaruh dalam komuniti.... sebab uang org pandang mulia....

sebab tula.. semua org bermatian nak cari uang banyak2... sebab ada uang ade kehidupan... takde uang.... takde kehidupan... yg ade nyawa je.... faham tak ni??? maksudnye bernyawa tapi tak merasa kehidupan itu....

talking about trust... pernah dgr cerita pengembala kambing? dia tipu orang kampung banyak kali cakap kambing dia nak kene makan dek serigala.... first org kg. tolong lagi... kali kedua berbohong, masih tolong... kali ketiga?... memang betol2 terjadi... malangnye takde sape yg nak pegi tolong... ilang la semua kambing dia.... agak2 korangla... kalo dia bayar org kampung suh tolong dia masa tu org kg. nak pegi lagi tak?? setelah ditipu berkali2???.... tentunye tidak.... mungkin ade yang pergi.... sebab uang... tapi tak tolong poon pengembala tu dengan jujur.... atau mungkin sebelum sampai bukit tu dah lari dulu berserta uang upah tu...

aku tinggalkan kesimpulan diatas utk diri aku dan diri pembaca fikirkan.... yang baik amekla sebagai contoh.. yg buruk jadikan sempadan yer.... jangan tengok sape yg nasihat anda.. tapi tengokla ape nasihat itu...

no body's perfect!.... peace no war!!!!

Wednesday, 26 September 2012

Mata Berdenyut???

Hi uolss....


should be wordless wednesday kan today? tapi..... AAK? hehehehhee....

today macam nak tercerita tentang mata berdenyut.... mata...... pancaindera anugerah Allah yang tak ternilai yang kita guna untuk melihat....

macam ni....

ihsan pacik google...

aku pernah tanye mom... kenapa mata kita kadang2 berdenyut tanpa sebab?.... mom reply... belah kanan ke kiri? aku bertanya lagi... kalo kanan kenapa? kalo kiri kenapa?..... mom jawab; kalo kanan nak terima berita baek... kalo kiri mintak jauhla berita buruk and akan buat kita nanges.... tapi............... tu kebetulan je kot?.... Mardhiah jangan percaya pulak.. nanti syirik jer..(mom call aku Mardhiah instead aina)...

dan dari sudut pengalaman aku pulak... macam malam tadi... aku pakai celak mata... aku suka pakai celak mata sahaja.. tak mekap pun takpe.. tapi celak mata boleh katakan selalu aku pakaila... mungkin sebab sinonim nama aina= makna mata kan?..... ahaks!... dan aku akan press kulit area mata kiri dan kanan aku biar senang nak apply kan... lepas apply tu.... macam mata kiri aku start berdenyut..... aku kerdip2kan mata aku beberapa kali.... dan kemudian aku keluar temani dear...... kat kedai dear, masih lagi berdenyut.... aku bisik dalam ati.... berita buruk ape lak nak sampai ni.... atau sebab ape aku nak menangis ni.... ?... dok berteka teki gitu je lah...... sampai la pagi ni gi keje..... lupa seketika tentang mata berdenyut tu... tetibe.... ade benda yang buat aku sedih..... aku termengalir sikit air mata.... dan tetibe teringat yang malam tadi pasal mata berdenyut..... oh.... tapi..... mungkin coincident sahaja.... bukan?

apepun.... guys... lepas solat masa nak raup muka lepas bagi salam.... amalkan baca doa ni.....

BismiLLAHi ladzi la ilahaa illa huwa ar-Rahman a- Rahim. 
     Allahumma azhab ‘anni al-hamma wa al-hazana

maksud: Dengan Nama Allah, tiada tuhan melainkan DIA yang maha Pengasih dan maha Penyayang , Ya Allah, hindarilah aku dari kesedihan dan dukacita...

credit: http://himpunan-tazkirah.blogspot.com/2010/08/penawar-resahku-untukmu.html

mom aku tak pernah tinggal doa diatas..... mom cakap.. rajinla baca doa diatas, kalo sedih pun sementara je... insyaALLAH...

dan ia terbukti! dia sangat tabah ketikamana ayah aku pergi menyambut seruan Ilahi..... aku dan cik fathin tak yah citerla, miserable betol..... kehilangan satu2 nye ayah kami ade...... :(

al-fatihah untuk arwah Hj.Wan Mohammad Yusoff bin Hj. wan Mohamed Noor (1950-2009)

Monday, 24 September 2012

Bluessss on Monday, untuk 3 hari??


Pakcik google berkata: blue means vigilance.. siginificant as perfect love..... apepun asal tulips warna ape pun.. sume aku suka! pakar botani... tolongla wat supaya Tulips boleh ditanam di Malaysia... phhleasseeeeeeeeeeeee.........


Assalamualaikum and hai uolsss...... hari ni aku serba biru!.... tetibe je melanggar rules diri sendiri... tak sedar pun..... selalunye aku avoid kaler biru pada hari isnin... harap2 mood aku baik sampai abis keje.... ahaks!.. mengada aina ni...... dah cuti 2 hari cukupla..... ermmm..... aku ni cam ngantuk pagi ni.... dahla mentibai nasik lemak pulak..... jangan tertido atas meja keje ni sudeh....... sepanjang keje 4 tahun ade sekali aku fail... masa aku baru2 dapat akif... diakan jenis wake up memalam... nak adjust tu takes time jugak la... tapi skang insyaAllah dah ok kut?

ok.. tinggalkan baju kurung moden biru ituw diatas... jom kita pergi tengok movie UNTUK 3 HARI!... yesszaaaaaaa.... aku dapat tengok jugak akhirnye!.. petang semalam.. kol 6.45pm punya tayangan.... ok....star aku boleh kasik 3.5/5.... percubaan yang bagus untuk Afdlin Shauki.. sebab selama ni aku enjoy genre comedy je kalo afdlin direct. apepun.. aku taknak spoil mood sesapa... pegi tengok sendiri taw uolssss and nilai sendiri!...

hurmmm.. moral of da story... jangan la ajak dear and akif gi tengok lap story... asikla mengomel.. bosan la ape la! akif plak.. berapa kali manjat kusi.. bangun duduk... aku plak terasa terganggu (kan sebelum ni aku cakap dia ok, rupenye dia pun tak jiwang...! dia pun bosan gamaknye.. toys da berketol2 beli, air berbotol.. food, cikedis sume ade... mmg like father like son betolla!!...) so.. kalo nak tengok citer ngan deme berdua ni kene yang kelakar, kartun, aksi2 superhero... boleh sesangat!...

p/s: aku suka tgk shidee ngan vee.. loving gituh... mcm natural bila pandang mata masing2... yela.. dah kata husband n wife...

Thursday, 20 September 2012

UNTUK TIGA HARI!

 Hello uolsssss......!

Yeah.... baru balik dari melawat blog Daring Dira Abu Zahar.... dan aku baru perasan date today..... padahal dalam otak aku setiap hari semenjak bulan 8 hari tu..... counting day by day tuh!!

Ade ape yeh dengan 20.09.2012???? ade UNTUK TIGA HARI lahhhhhh!!!!... must see muvie for me.... ulang suara for me.... for others donno hokkay..... aku nak sangat tengok jalan citer muvie ni... arahan Afdlin Shauki.....

Filem : Untuk Tiga Hari
Pengarah: Afdlin Shauki
      Terbitan: Tarantela Pictures Sdn Bhd
Pelakon: Afdlin Shauki
             Vanidah Imrah
            Rashidee Ishak
             Ayu Raudhah
          Zizan Nin
          Ainul Aisyah
                 Dira Abu Zahar :)

Penampilan Istimewa: Ogy Dato' Ahmad Daud- (credit to blog dira)

Uolsssss.... nak tau tak ape yg lawaknye tentang muvie nih..... pulun aku suh dear bawak aku gi IPOH PARADE masa 20.08.2012..... sebab aku nampak iklan dia. aku tgk date 20 je..... yang belakang2 nye aku tak tengok.... raya kedua tu uolsssss...... dear follow je aku.. Thanks eh!..... sesampai sana.. aku rasa cam malas nak ushar cinema plak.... aku fikir2 takpela... tengok kt KL suda!..... 

Rupe2nye.... memang takde pun.... pasal aku tertengok date sekali lagi masa kat Paradigm Mall..... alah.... mall baru dekat area Kelana Jaya... quite ok... ade memacam, cinema.. FOS, restaurants.... Tesco..... paling penting CINEMA.... sebab aku kaki tengok muvie... yea... kat rumah pun boleh tengok.... tapi thrill dia len kalo tengok kat panggung..... ahaks!!... sementelah... akif pulak budak baik... diam je dia dalam panggung.... dari baby dia gituh... lagila bagi green lite kat mom and dad dia kan? hahahahaha.... dear ape lagi... gelak sakan la kat aku... pasal aku excited terlebih suda! kan????.... pedulik hape aku..... 

So today is the day!!!!.... kalo dear x nak tengok.. harus aku beli tiket tengok sowang2... lagi sekali... pedulik hape aku.... bukan tak pernah aku layan panggung sorang2... tapi canggung jugakla... tatkala org kat sebelah mencuit2 kawan, berbisik2 manja atau memegang tangan pasangan.. tak kurang yg menumpang panaskan badan... aku keseorangan... tapi.... demi untuk 3 hari.... aku rela!!... huhuhu......

Uolsss.... jom sesama memartabatkan industry perfileman tempatan okay...??  kepada pasangan cintan2.... tengok muvie je.... jangan buat muvie taw..... tapi kalo dah sah and halal... ok je... wink2...... 

trailer citer ni dr youtube;


Tuesday, 18 September 2012

Ada masa 9 bulan untuk fikir!

 Hi all!!.........

Happy Malaysia Day, Happy Birthday, happy Anniversary, happy working, happy travelling, happy jela untuk semuanye.... InsyaAllah.....

tapi........... ade yang tak menghappykan kita semua.... iaitu PEMBUANGAN BAYI... topic pagi ni kat MHI....

kata penganalisa jenayah terkenal... En. Kamal Affandi..... anda ade masa 9 bulan untuk berfikir sebelum anda bertindak membunuh bayi anda...

terngiang2 kat telinga aku.... kata2 dia.... memang betul ape dia cakap... so hari ni aku terpanggil untuk menyampaikan pesan dia , aku dan  yang prihatin tentang masalah ni.....

kepada yang ade problem ginih... adik2, jangan la bunuh baby tak berdosa tu.. sian dia..... bagila dia peluang untuk hidup... siapalah kita untuk tamatkan nyawa orang lain.... tukan hak Allah Taala sahaja... kalo adik2 perlu bantuan..... hubungi mereka2 ni... insyaALlah mereka tolong adik;

1. PUSAT KEBAHAGIAAN WANITA REMAJA "KEWAJA"

PUSAT KEBAHAGIAAN WANITA REMAJA atau "KEWAJA"
MASIH ADA YANG SAYANG ( No.Pendaftaran: 001411556-P )

PUSAT KEBAHAGIAAN WANITA REMAJA "KEWAJA"
No.19, Jalan SG 5/4,
Taman Sri Gombak, 68100
Batu Caves Selangor Darul Ehsan
H/P : 013 - 338 4868 , 012 - 330 3977
Email : [email]pusat_kewaja@hotmail.com[/email]

En.Yahya bin Mohamed Yusuf : Pengerusi Kewaja, Motivator dan Fasilitator
Tel: 013-3384868, 03-61857736
Email: [email]m_kaunseling@hotmail.com[/email]
Website: [url]http://groups.yahoo.com/group/KEWAJA[/url]


2. Darul Saadah Pusat Pertolongan Wanita Islam
Lot 28118
Jalan 36/10
Taman Koperasi Polis Fasa II
68100 Kuala Lumpur
Tel : 03-6184 2137

3. PUSAT PERLINDUNGAN WANITA BAITUL EHSAN
MAJLIS AGAMA ISLAM SELANGOR
JALAN RAJA CHULAN,
45200 SABAK BERNAM,
SELANGOR DARUL EHSAN.
TEL : 03-3216 1286
FAKS : 03-3216 1488
PAUTAN : baitul-ehsan.mais.gov.my

4.  YAKIN Malaysia,
Badan Amal Kemajuan Insan Malaysia,
99-3 Jalan Kampung Pandan,
55100 Kuala Lumpur.

Tel : 03-92837853
Fax : 03-92823853
Email Address : malaysia_yakin@yakinmalaysia.com

5. TALIAN NUR
15999-fixed line


kalo adik2 cari internet, banyak lagi tempat adik2 boleh pergi... tolong jangan tambah kesilapan yang dilakukan.... silap tu boleh diubah... salah juga boleh dibetulkan...... percayalah!

 yang penting.... adik2 nak berubah..... jadi lebih baik dari semalam.... 

Rasulullah s. a. w bersabda yang maksudnya:'Seorang mukmin tidak akan jatuh ke dalam satu lubang dua kali. ' (Riwayat Bukhari & Muslim)

dah insaf, bertaubat..... bangun cari jalan yang benar....  jangan ulang lagi menda yang sama.... itu paling penting!

penutupnye.... 

adik2 boleh tengok komen2 dibawah... betapa ramainya yang akan hargai baby adik2 nanti.... so, jangan buang2 yer... sian baby tak berdosa.... :(


Thursday, 13 September 2012

Bebel tentang kucing...


Assalamu'alaikum!!

lamanyeeeeeeeeee tak lap habuk kt rumah aku nih.... hahahahhaha.....

bz ke? takdela bizi mana pun.... tapi bizi jugakla... bizi ngan kerja cari rezeki.... chewahhhh!!

ermmmm..... benda ni dah lama bersarang dalam benak aku...... hari ni rasa tooo much sangat kot? so aku rasa macam aku kene bagitahu jugak kat rumah blog aku ni......

malam tadi, lepas dari balik supper roti canai... erkkk.. (diet x sihat kan? i knoe.. tapi dah teringin sangat, belasah je....)... hohoho.... yang sebenarnye dinner bagi aku.... dear dah dinner kol 7.30pm... aku masak cincai je.... mom demam, cik Fathin macam nak kene Chickenpox.... dah tuek2 baru nak kena.. sian kan? aku masa kecik dah kena... so x dela takut sangat infection tu.. yang hi risk skang akif..... naya wooo..

kesahnye bermula skang....

dekat garden sekangkang kera rumah kami tu dear kan ade tanam rumput carpert yg very the gebu one.... seyes!! yang halus2 n sedapla bergolek atas tu.. kalo bebudak main2 dan jatuh takdela luka bagai.....  da test n proven! tetibe aku terbau kurang enak.... serius kurang enak..... iaitu po-po kucing... which is sangat kuat baunye...... tryla ushar gak tapi tak nampak ape2... then masuk rumah, tido....

pagi tadi nak g keje.. dear gi tengok garden tu.. dengar dia mengomel... iskkkk.... buang jugak kucing2 ni karang!!!!... aku cecepat gi ushar.... patutla semerbak sangat bau dia..... ade 3 tompok besar po-po kucing!... sigh!..... nak marah sape ni? takkan nak marah kucing plak????.... tu namanya aku ni yang kurang waras!... plak tak tau kucing sape kan?....

err..... korang... penah tgk tak kucing ala2 parsi tapi kaler coklet and oren? lebih kurang ginihla warna dan bentuk dia..... ihsan pakcik google...


gituhla yg selalu dok "lepak" kat garden aku.... korang rasa kucing tu terbiar ker?.... ke ade tuan???.. aku rasa aku kene tanye jiran2 aku la... sape2 ade kucing sila simpan elok2... pasal rasanye yang merempat2 tu cam aku nak buang je kat mana2 kan lepas ni... at least aku tak bunuh or kerat kaki sebelah gitu kan? takkan nak suh aku bela plak?? aku x berapa gemar kucing tapi takdela benci kucing.....  tak tahan dowh.. keliling rumah kucing2 ni po-po... rumah aku tu sementelah fencenye cam bukan fence pun.... dewasa boleh lompat pun... fence untuk elak anjing masuk perkarangan rumah je pun...

tu belom lagi citer kucing makan Kois aku.... tangkap fresh gitu dari pond aku... nanges gakla aku tengok... tapi takpela... aku sabar lagi.... tapi po-po nih memang la tak leh blah... baunyeeee.... masyaAllah!! ...mati terus rumput yang kene tompokan tu.... terus cacat garden tu....

moral of da story..... please laaaaah........ kalo nak bela ape pun.... tolong la jaga kebajikan peliharaan anda... kalo anda tak mahu rumah anda kotor dengan biar kucing2 anda po-po kat luar atau dengan lebih tepatnyeee........ TAMAN RUMAH JIRAN AWAK....... tak payah bela peliharaan..... abis cheta!

sekian, harap maaf kalo ade terguris rasa dan  terima kasih kerana baca bebelan saya...... :)


Tuesday, 4 September 2012

LEGOLAND Malaysia!...

 

 ONLINE TICKETS and ANNUAL PASSES


Ticket Reg. price
1-Day Ticket Adult (12-59) RM 140
1-Day Ticket Child (3-11) RM 110
1-Day Ticket Senior (60+) RM 110

*Promotional day ticket and annual pass can now be purchased at the following venues:

MATTA FAIR KL, PWTC: 7th September - 9th September 2012, 10.00am - 9.00pm.

Iskandar Malaysia Information Centre (IMIC), Danga Bay*: Every Saturday and Sunday from 2pm - 7pm (starting 28th April 2012 onwards).

*Same bulding as Kong Inn Seafood Restaurant and close to Lazio Italian Restaurant.

mesti syiokkkkk kan? aku ajak dear pegi JB.... nak gi sinih la... tapi... lepas dengar price dia..... aku cakap sama dear.... err...... taknak gi la.... dear tanye nape?? jom arr.... tadi beria sangat sambil gelak mengejek kat aku... sabar je la kan?...... rm390.00 for 3 pax je tu.... tapi rasanye berbaloi jugak.. lawa2 binaan dia... cuma masa nak bayor tiket untuk orang tak kaya cam aku ni ketar tangan jugakla kan? huhuhu.... 

Robot........... Robot!







Selamat lebaran lagi ya..... keberapa idakla aku kira seperti masa bulan poser ituw.....

semalam MC... bukan sesaja hokkay.... tu atas tu ade proof mc aku... hehehhehe... ade nampak kaa doktor tulih ape? URTI with backpain... URTI tatau.... back pain yess.... menderita dari pas raya ke 4 ritu lg... tapi siket2 la.... kemuncak dia.... masa malam merdeka.... tengah2 drive kaki aku cramp.... gila cuak aku.... bertenang jugak la... pastu makin worse makin worse.. sampaila ahad tu... langsung tak bleh bend badan aku... jalan pun macam robot dah.... obottttttttttttttttttttttttttttttttt... bak kata anak buah aku, nama dia IRFAN ADAM...

semalam cuba nak pergi kerja.... tak boleh bangun.. perit sangat... baring x pe plak.. dasar pemalas gini la..... hahahahha...aku ingat nak try gi tradisional dulu... tapi aku fikir2 balik.... baik aku g klinik dulu... ner tau ade prob ngan tulang belakang aku... kang jadi kes lain plak... dokter kat klinik tu ade bagi pain killer kat aku... saraf, ubat otot... tapi maybe dos rendah... sebab aku masih rasa pain dia... silap aku jugak... tak bagitau yang before this aku penah rely kat pain killer selama dekat 6 bulan jugak la.... kecederaan tisu lutut... masa aku 20s... itu... cik Fathin punye keje.... dia smack down tak hengat.. terus aku tak bleh jalan and meraung.... huhu....

hari ni since mc dah takde... kene gi keje la.... kene bertahan.... chaiyokkkk..... :)

Friday, 17 August 2012

Choc Chip hangus!!!! Selamat Hari raya 'Idulfitri....

Assalamualaikum uolssss!!

jumaat yang last dalam Ramadhan 1433H... tahun depan entah jumpa lagi ke idak kita dengan Ramadhan kan? Tahun ni aku adelah beberapa pencapaian peribadi.. Alhamdulillah... tapi rasanye kene perbaiki lagi.... uolsss sesamalah kita muhasabah diri dulu taw..... toksah dok sibuk nak ukur pahala dosa orang len.... serahkan tugas tu pada Allah sahaja.... sebab DIA je paling layak.....

Pencapaian yang zahir nye adelah..... tahun ni aku berjaya wat kueh raya, kredit untuk Cik Fathin juga, selaku assistant aku walaupun asik tido awal je dia tu... hahahaha........ selama 4 hari? err malam lahhhh....... ade 3 jenis aku buat...

pertama2.. cornflakes madu.... mule2 wat cam maneh gila.. kene komen dari isi rumah... aku begger balik kasik tawor sikit.... alhamdulillah, final work berjaya dengan jayanye dan tinggal 2 balang je lagi... ade 4 asalnye.. tapi 2 dah selamat kene makan dek kami2.. hahahahhaha.....

kedua.... tart nenas... aku secara peribadi tak berapa nak pueh ati... rasa cam lacking lagi.. tapi isirumah cakap sedap.... hat ni ade 3 bekas... la tinggal 1 bekas je... 2 bekas lagi MIA... hahahahhahaha....

ketiga2.... choc chip ala2 fames emes.... (statement tak nak kalah okay?!!!) ni part last, mood nak berkueh pun cam merudum sikit... pasal penatttt sangat malam tadi... tapi gagahkan jugak la... hasilnye 3 balang tersusun indah atas dapo tu.... patutnye ade 1/2 balang lagi... tapi dah jadi choc chip hangusssssssss! pasai ape?? pasal aku tertidoq!.... boleh gitu? aku tertido selama 1/2 jam... hengat nak rest jap2 je dalam kol 1 pagi tu... last2 terjaga kat kol 2 pg... 2 tray aku went to dustbin... ape nak dikata kan? haahhahahhaha... dan pagi ni semerbak bau dapo aku dengan bau hangus.. masing2 pakat panik, ingat terbakar ke ape? apelah diorg ni.. time menda tu hangus sume pakat tido mati.... aku ajak teman sorang pun tanak... tu yang aku tertido skali tu.... dah lepas hangus baru kalut!!! saaaabar jelaaaa.....

nak picta? maleh nak snap.... same jela yg korang tengok2 selalu tu.. huhuhu... hat hangus tu aku coba selamatkan.. aku try makan.. mak datokkkk pahit ya amat!!..... terpaksa buang... sorry ye cookies yg chumelll2......

okla.. berjela2 aku bebel pasal kueh raya aku ni boring lak korang kan?.... aku nak bagi card la kat korang..... 

yang pertama...
 Credit to owner picta.

amennn!... panjang umor, murah rezeki kita bakal bertemu lagi wahai Ramadhan!... semoga ape yang kita kerjakan sebulan yang lalu ade nilai yang baik disisi Allah SWT.

yang kedua...
Credit to owner picta.

 

santekkknyeeeeeeeeeeeeee, merahhh!!!.... Salam Lebaran.... Maaf zahir batin... Mohon maaf terkasar bahasa, tersilap kata, mintak halal dunia akhirat ye...

kepada yang akan bergerak balik kampung tu...... hati-hati yea... doa saya sentiasa bersama anda...semoga selamat pergi dan selamat kembali..

p.s: baju-bajuan dah siap pack... mode standby.... tinggal tunggu arahan kapten kapal untuk loading dan vrooommmmmmmm.....moh ke Tapah kita tahun ni... insyaAllah.....

Tuesday, 14 August 2012

Berhati-hatilah selalu....

Assalamualaikum warahmatullah...

ok ke uolss?? .... today is tuesday..... ade berapa hari lagi Ramadhan nak pergi? lebih kurang 4 hari.... cepat betol masa berlalu.... urmm.... lately ramai dekat perumahan aku PERGI..... ade yang eksiden..... ade yang mati mengejut... ade yang sakit..... ade yang mati tengah tido......

disaat Allah memberi tugas kepada malaikat izrael untuk ambik nyawa manusia... dia bertanye kepada Allah.... kalo kerjaku amek nyawa, nanti manusia akan benci aku.... dan Allah menjawab.. tidak... kerana Aku akan menimbulkan sebab2 disebaliknya...

contoh sebab2nye seperti diatas lah, sakit, serangan jantung, eksiden, kebakaran, lemas, dibunuh, bunuh diri dan lain2 lagi.....

pagi tadi aku gi keje ngan dear, lalu federal hiway... sekalik tetibe jammed antara Kelana Jaya ke Desa petaling. aku cam terpinga2... sebab yela... jalan motor pun boleh jammed... elok je bersusun 3 lapis motosikal2 tu... aku sempatla amek hp aku pasal nak rakam photo jammed tu... cam cantekkk je bersusun 3 lapis... hahhahahaha.. sedang aku adjust camera hp aku tu... mamat sebelah aku benti dan tengok aku...aku tercakap kuat sikit.. masuk blog ni best ni... dia gelakkan aku.. terus aku tak jadi snap pic... masa tu dah hampir melalui kawasan tak jam... aku kerling ke kiri.. ade darah bersepah atas jalan.... aku terus simpan hp.. tak jadi nak rakam photo tu... aku tengok lagi ke kirinye.. ade sorg lelaki terbaring.. dengan kesan luka ketara kat muka.. semoga ambulans cepat sampai... kesian dia... aku terus berfikir.. life is so short.... adekah aku patut enjoy je? huh! nafsu mesti cakap yesss... tapi akal dan iman mesti cakap tak boleh! dunia bukan tempat untuk enjoy.... betul tak?

dear cuma komen kat aku... nak raya2 nila eksiden.... kesian betul..... aku mengangguk dan cakap urmmm...

so.... korang berhati2la yea.... tak kesahla naik ape pun.... motor ke, kete ke, lori ke.... ape2 jela... bacalah doa naik kenderaan tu yea.. insyAllah perjalanan anda selamat.....  kepada yang beransur2 nak bertolak ke kampung halaman tu.... hati2 yea... kang tak pasal2 beraya kat spital atau kene bayar saman pulak.... :)


Wednesday, 8 August 2012

Photographer Cilik!

Hi uolssssssssssssssssss.... Selamat berpose!... hari keberapa jangan tanye ea.. tak penah kira pun... :)

hari ni nak share picca banyak sikit.... wordless Wednesday gituh...tapi takdela wordless sangat kan?

ni collexion picta snap by akif while waiting me at post office last week. dia mintak hp Samsung cabuk aku tu je pun... so.. aku bagila.... bila dah sudah, dia pulangkan balik... masa aku check2 tu.. jumpala berkeping2 picca yg ok dan tak ok.... so aku letak sini yea yang ok la bagi aku... so enjoy!


 macam tangan gergasi tunjuk sport rim kete kan?

 No. 42? ade lg 2 digit.. tak cukup 4 ni..... hahahhaha...  tak bleh2.... haram uols sebagai org Islam....

 again... minat sungguh ngan tayar dan rim nampaknye?

 Yesszaaaa! Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat gituh!

 occupying KL? yes we are.... sinikan banyak lubuk rezeki?? 

hat ni aku tak tau ape motive dia.... mungkin timbunan paper..... chepah2 je.. chepah2 je.... (kata akif kalo kita sepah rumah, kalo dia sepah? senyap jeeeeee)

Aku appreciate ape anak aku buat... pasal aku penah baca kat buku parenting... as a parent, dia cakap kalo anak2 kecik tunjuk minat kepada sesuatu yang baik... sokonglah dia.... jangan condemn.. baru dia bleh develop self esteem dia dengan baik. insyaAllah..... Ameen!

Tuesday, 7 August 2012

Roti jala dah jadi roti tikar??!

Assalamualaikum...!

isk.... kemain tadi nak jadik pokok kurma bagai.... skang dok post makanan plak...kan uolsss?... hahahahaha

aku blogwalking tadik... walhal ade keje bos kasik tuh!... tapi aku rasa tak bersemangat sangat!... buat research ko!.... Dedolu bulehla wat research sana sinih... student kan? tapi skang bakat menulis research dah pupus! chewahhh! (sebenarnye malas, cakap jela malas... senang!)

okay! aku nak tunjukkan makanan alah ni.......



credit picca to owners as tertera di watermark....

isu disini bukan resepi kueh jala yea puan2 dan tuan2.... isu disini adelah........... napekah kueh jala ini begitu cantekkkk? rerasa kalo versi aku harus warna merah mak ngah gituh!...... amacam uols? ade bran nak makan tak? hehehe..

citer bab kueh jala/roti jala ni... ahad lepas kami menjala la... alang2 aku wat kari daging mabelessss okay!.. proven by kawan2 mom.. diorang tanye beli ke gulai ni? mom dengan bergayanye bagitau.... wat sendiri la.. anak saya wat... bukak plak bekas roti jala... wah!.. kenyang nih makan roti jala ni.... uolss mesti tau kenapa kenyang kan?pasal dah tak rupa jala... rupa tali kapal hade! hahahaha... aku males nak amek picta..  mendowngrade penebarnye aje... yang penting bukan aku yea.... rasa dia pun sedap ok!!! tolak tepila rupanye.... ape ade pada rupa kan kalo rasa tak sedap!!?????  kan kan kan....

berbalik kepada perbincangan diatas... uols nampak tak botol plastik ituw? harus aku pergi ushar kedai jual barang plastik pasnih!........ dan versi aku maybe kaler merah dan pink.... tupun kalo ade orang sanggup nak makan... kalo tak.... versi kunen jugakla...... :)

puas atila kali ni.. roti abeh, kuah kari abeh.... apepun tak tinggai.... ade improvement nampaknye dalam proses pengkarian aku kali ni..... (sesekali masuk bakul best gak, selalu masuk lift je kan uols?)

p.s: kepada penebar ituw... Thanks daun keladi, lenkali tolong lagi.... :)

Pokok Kurma....


 



"Jadilah seperti sepohon pokok kurma, yang jauh dari kejelekan dan tinggi tak terjangkau oleh kejahatan. Bila dilempar dengan batu, ia menggugurkan buahnya; sentiasa hijau, baik di musim dingin mahupun di musim panas; lagi banyak manafaatnya." (Petikan dari buku Jangan Bersedih: Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia", tulisan Dr Aidh Abdullah al-Qarni, terjemahan Muhammad Huzaifah. ms. 63).

Tuhan..... seringkali aku merasa aku kuat untuk menempuh semua dugaan-MU yang aku hadapi dan bakal hadapi...

malangnya.... seringkali juga aku gagal... aku tak kuat pada setiap ketika, setiap masa....lemahnya seorang insan.....ENGKAU sahaja YANG MAHA BESAR dan BERKUASA....

Ya Tuhan..... jadikanlah diri hamba-MU ini seperti pokok kurma. bisa menyokong diri sendiri dan orang lain. Bisa menahan kepanasan, bisa juga menerima kesejukkan....

Dedikasi untuk diri aku dan saudara seIslam yang lain.... semoga sifat SABAR menjadi penghias hati kita selalu... tidak berkurang malah bertambah.... InsyaAllah...


Tuesday, 24 July 2012

Alamakkk!!!! pasal burger plak.....

sorry uols..... aku terpaksa buat posting ni sebab aku terkezut!

aku terbukak Yahoo News! pagi ni.... ternampak lah.................................

 katanye............... burger ni katanye berharga $666.00x RM3.00= RM 1998.00!!!!!

korang mampooooooooooooo beli? aku serender awal2 lah....... errr... macam tipu ke? tapi entahla... susah nak cakap..... burger ni jual kat van tepi jalan dekat New York City, US.... aku rasa cam logik je.... mahal2 la barang kat sini... ade satu komen kat situ aku baca.... setin coke $4.00 x RM 3.00=RM 12.00.... mahal bapak wooo...... memang aku tak pegila melancong kat NYC kan? bukan tak nak... tapi tak mampoooooo...... sob sob sob...

yang aku mampu cuma burger McD, Burger KFC, Burger King, dan.......................................



ahakssss!... tak pernah cuba.... dan ntahla kenapa yek..... sedap ke uolsss.... ???

cik Fathin tanye aku malam tadi masa bukak poser......

CF: kak..... burger bakar tu best tak kak?
AKU: tak sedappppp!
CF: ko dah makan yea?
AKU: blom... tapi tak sedap la.....
CF: Chettttttttttttt! beria cakap tak sedap ingat dah makan....
AKU: gelak jeeeee.... kikikiki

Nantila cik Fathin yea... ade rezeki, panjang umor kita gi cari sebijik sorang... kat ner sedap?? guysssss bagitau I kay?

p.s: semalam tart.... hari ni burger.... mahap yer.... alahhhhhhhhhhh.... takkan terlior kot??.... sumer dah lama akil baligh kan? dah lama belajar poser kan? ahaks!

Puasa dan Zakat.

hihihihi... Assalamualaikum warahmatullah uolsss.....

aku nak share satu rahsia aku....... jangan bagitau sape2 taw..... aku start poser penuh masa aku dah diwajibkan solat keatas aku sepenuhnye...... masa tu umor aku 13 thn...... sebelum tu... aku pose tak penah penuh.... tengah hari mesti bukak poser..... kadang2 tak poser terus satu hari dan mom tak pernah marah aku pun..... tapi kalo bab solat, memang dia tekankan.... aku pernah tanye mom..... kenapa mak tak paksa aina puasa? mom jawab... hadith Nabi SAW bagitahu..... ddidiklah anak kamu bersolat masa umurnye 7 tahun.... kalo tak solat 10 thn, kena rotan...

ini dalilnye;

Diriwayatkan daripada Amr bin Syu’aib, daripada ayahnya, daripada datuknya r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Perintahlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan). (Hadis riwayat Abu Daud). 

sebab tu mom tak pernah paksa aku puasa....  sebab Nabi SAW bagitau ajar solat je untuk kanak-kanak.... sebenarnye ajar poser pun kena jugak... tapi mom tak wajibkan poser. poser pun sekerat hari je.... belajar sikit2 katanye.. cuma bila aku baligh, mom cakap... mulai hari ni Mardhiah kene solat dan puasa.. sebab wajib.... rukun Islam jugak bermula dengan mengucap 2 kalimah syahadah, solat, puasa, bayar zakat, menunaikan Haji bagi sesapa yang mampu fizikal, kewangan semestinya...

Bab zakat ni termasuklah zakat fitrah kan? bagi sesapa yang mampu jugak.......... kalo dah jatuh kategori fakir miskin takde la yea.....

 


kredit to owner kat watermark tu.


Selangor RM 7 seorang.... nak bagi lebih pun tak salah..... Alhamdulillah lagik adelah..... nanti bayarlah cecepat tau.... boleh la Pusat Zakat agihkan cecepat wit korang tu.... leh la 8 asnaf;
  1. Fakir - Orang yang tidak berharta serta tidak mempunyai pekerjaan sama sekali, atau orang yang mempunyai harta dan pekerjaan tetapi tidak dapat menampung keperluan hariannya. Contoh, keperluannya sehari ialah RM 10.00 tetapi dia hanya ada RM 2.00 sahaja.
  2. Miskin - Orang yang mempunyai harta tetapi tidak mencukupi keperluan hariannya. Contoh, keperluan hariannya RM 10.00, tetapi dia hanya ada RM 7.00 sahaja.
  3. Amil - Orang/Pekerja yang ditugaskan oleh pemerintah mengutip/mengagih zakat.
  4. Muallaf - Saudara baru memeluk Islam
  5. Riqab - Hamba yang menebus dirinya secara ansuran.
  6. Al-Gharimin - Orang yang menanggung hutang dan tidak mampu untuk menyelesaikanya
  7. Fisabilillah - Orang yang berjuang di jalan Allah.(student pun masuk kategori ni)
  8. Ibnus sabil - Musafir yang terputus bekalannya semasa di perantauan
membuat persiapan hari raya awal2 sekadar mereka..... kan......  errrr... kalo orang muflis/ bancrupt C boleh tak terima zakat.....? cer tengok no.6 tu..... hurmm... ade sesapa ade info bab ni? boleh share sama...... :)

Monday, 23 July 2012

tart..... macam-macam ada!!!!




ni cerita sebelum bulan poser yea.... since cik Fathin dah ade kat rumah!... yeay!!!!!.... family aku dah separa lengkap balik... tetap tak lengkap... pasal ayah takde dengan kami... tapi ayah hidup dalam hati kami... sebagai wira kepada kepada hati-hati kami.... tersyahdu plaks ea.....


ok2.... ape cerita sebelum bulan poser tu.... aku macam terpanggil untuk buat tart nenas.....
aku ade resepi turun temurun.. tapi tah ade lagi ke idak buku resepi tu... ner taw dah kene makan dek tikus kaa.... hahahahaha... takpela... kalo takde nanti aku google kt tenet ni mana2 resepi yang proven sedap.....

errr.... ok ke posting ginih ni? baru poser 3 hari dah citer tart nenas.... kalo ade terasa inconvenience mahapkan kami!.... :)

hasil google'an aku..... aku da jumpa la yg original resepi cam picta ni, tapi resepi lain la... amek picta je, kredit kepada owner dia... ilhamdapur.blogspot.com





yang ni macam selalu aku buat...... tart aku tu kene handle with care ok.... kalo tak... abuk je la tinggal.... tapi serius aku suka... ade sesapa suka tak? boleh bagi sebalang... hahahahahaha... errr... angan2 je ni... kalo tak jadi jangan tuntut jugak taw...... maklum la cakap time sehat.... takut datang sakit M A L A S mcm tahun2 lepas... payah gak... 





google lg.... kredit picta sahaja yer to owner blog sweetlillykitchen.blogspot.com.....



aku pernah beli ready made macam tart ni tahun lepas...... harganye boleh tahan... tapi.... sorry to say... tak menarik minat cam rasa asal tart nenas..

ade lagi cam ni...amek picta dari blog cendanakasih.blogspot.com,


macam menarik bukan.....? menarik pasal kaler MERAH/PINK... aku kan gila 2 kaler ni.. tu yg beria nanges masa baju  kurung merah tulips kunen aku belobang kene iron.... uwaaaaa...... sedey balik!!!

ok guys......... please vote for tart nenas atau tart strawberry........ chewahhhhh!

 hahahaha... tapi kan.. aku rasa cam nak buat dedua je.... amboiiii!... jadi jangan tak jadi k?

p.s: guys.... eh guys wat kueh ke? kikikiki.... ladies lah.... ladiesssssss... kalo uols nak resepi tart tu leh tengok la kat blogs yang aku bagi addresses tu..... thanks to the blog owners... jangan saman i taw... i cuma copy picta uols je... pasal tart i blom menjadi lagi.... ti dah jadi i tepek sinih yea.... :)


Friday, 20 July 2012

Nak panjang umor? nak sehat?



Assalamualaikum warahmatullah!.... sehat ke uols sumer? saya doakan semuanyer sehat selalu.. terutamanye dibulan Ramadhan nanti... ade banyak agenda menanti kan? Tarawikh, tadarrus al-Qur'an... pepandaila rebut pahala yer..... :)

Jumaat yang terakhir untuk Syaaban 1432H...... ahlan wasahlan ya Ramadhan.......  setan-setan suma... korang ade masa sikit je lagi sampai magrib ni.... lepas tu akan dipasung!..... ahli-ahli Kubur akan direhatkan selama sebulan, yang berada di Taman2 syurga... alhamdulillah.... kepada yg sebaliknye juga alhamdulillah... boleh rehat dari siksaan sekurang2nye... camne ek kubur aku nanti? semoga yang baik2 aje untuk kita semua......... tahun ni 4 tahun kami berpuasa tanpa ayah disisi.... sob sob sob... rindu ayah!.... rindu tawa ayah.... rindu bebel ayah.... rindu semuanye berkenaan anda wahai ayah...... :(

pagi tadi.... masa otw gi keje... dear anta... of kos sampai LRT kan?.... aku ternyanyi2 lagu Raihan ni.... tajuknye kasih sayang....  liriknye ginih...

Kasih sayang itu titi
Kasih sayang penghubung hati
Kasih sayang itu tali
Kasih sayang pengikat diri

Dari kasih timbul simpati

Dengan sayang ada persaudaraan
Kerana kasih ingin berbakti
Saling sayang maaf memaafkan


Kasih sayang itu baja
Kasih sayang penyubur jiwa
Kasih sayang itu penawar
Penguat cinta penghapus duka

Kasih manusia sering bermusim
Sayang manusia tiada abadi
Kasih tuhan tiada bertepi
sayang Tuhan janjinya pasti

Tanpa kasih sayang Tuhan
Tiada simpati tiada persaudaraan
Tanpa kasih sayang Tuhan
Tiada bakti tiada kemaafan


Kasih sayang pada semua
Kasih sayang sesama kita
Kasih sayang oh dunia
Moga selamat di akhirat sana 


 feveret nasyid grup aku ni.. semoga Raihan akan terus bersinar..... insyaAllah...

okay.... uols dah baca lirik dia? ...... meaningfull taw.... aku selalu dengar mom cakap.... nak panjang umor.... jangan putuskan silaturrahim.... ape itu silaturrahim? silaturrahim adelah “menyambungkan kasih sayang dan pengertian”

Allah tu Maha pengasih.... dan DIA suka hamba2nye berkasih sayang.... bila berkasih sayang selalu.. orang mesti mendoakan yang baik2 aje untuk kita... sebab tula kita panjang umor.... so..... no hatred ok? kalo ade buang sekarang......... camne pun.... jangan tanam kebencian dalam diri.... pendek umor je nanti..... nanti kalo panjang umor ade rezeki... Syawal menjelma kan?.... hubungilah yg jauh.... ziarahlah yang dekat2...... semoga kita sentiasa menyambung kasih sayang sesama kita.....

ok..... panjang umor je kalo x sehat x best jugak kan? dengan berpuasa kita insyaALLah sehat....  Hadith Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Berpuasalah kamu, tentu kamu akan sihat.....

 so... kepada yang berugama Islam....  :) saya dengan rendah hati.... memohon maaf andai tersalah kata, tersalah perbuatan..... yang baik itu dari Allah SWT ... yang buruk itu dari kelemahan diri saya sendiri....


SELAMAT BERPUASA RAMADHAN 1433H... jangan lupa niat malam ni dan tarawikh bagi yang mampu ye....... 



p/s: Dear.... tahun ni kita puasa sama2 untuk tahun keberapa? errr... 4 tahun kot? uikss... rasanye 4 tahun kawen kot???!!  2008-2012....... dear, tahun ke -5 laaaaaa!!!!! huh (dear ni pandai kira ke tak ek? hahhahahaha)....

sekejap je masa berlalu kan???

Thursday, 19 July 2012

Camouflaged Residence Discovered in California Park

Camouflaged home found in California park





Cilok dari Yahoo! news je ni.....  boleh kan? hehehehehehe...

ceritenye.......dia neh nama Robert Downs, 51 tahun....... sebelum ni dia homeless la.... lepas 8 bulan tu... dia set up rumah mcm kat atas tu kat taman di california.... 8 bulan tu dia leh sorok dari penguasa..... hebat bukan?

sorok dengan cara dia camouflagekan rumah dia... dia cat rupa utan gitu la.... yg jd kantoi sebab nampak barbeque port tu dengan katil lipat kat luar rumah..... kalo tak, tak discover lagi lah kot?? :)

hurmmm.... reflection yg aku dapat dari sini adelah...... buat jahat sembunyik2... lama2 kantoi jugak.... kalo belom kantoi tu..... bukan sebab anda bijak menyembunyikan kejahatan tu.... tapi Allah bagi peluang untuk kita withdraw diri kita sebelum kantoi..... serius!!!....so... buat baik berpada-pada... buat jahat jangan sekali je taw... ahaks!!..... takdelah.... gurau2 je.... aku teringat ayah aku pesan kat aku.... kalo awak tak boleh buat baik.... jangan buat jahat...... simple je kan rules nak idup kat dunia ni.... (hakikatnye senang cakap je..... nak buatnye payah!)

p/s: aku tak cakap Mr. Robert Downs ni jahat ok? dia cuma dok illegally je.... dia tak kaco sapa2.... cuma salahla bina rumah kat park... kang kalo bagi kat sorang.... sume nak plak... pening wooo!...... huhuhuhu.... lagi satu.... see.. ade flag amerika lagi.... maknanye dia citizen yang sayang country dia.... hopefully... dia akn dapat satu rumah untuk dia duduk nanti......

Tuesday, 17 July 2012

Happy Bornday Dear..!

selamat ulangtahun kelahiran yang ke 30 untuk dear..... 16.07.1982......

kami dah celebrate awal.... hari ahad.... diambang gituh...... aku tanya dear, nak ape? i belanja..... dear cakap ape2 jela..... aku pun beli dominos pizza... since cik Fathin pun mengidam sama.... aku tanya dear lagi..... nak cake ape? dear cakap kek Secret Recipe.... Choco indulgence.... Demand!! tapi itu je pun peberet kami.... tapi sayangnye sold out.... so dear cakap, belikan kek aiskrim la.... aku pun beli la kek aiskrim chocolate.... aku beli yang 1kg punye... memang banyak la kan??.. x berabis plak la.... isi rumah 3 dewasa 1 kanak2 je.....

malam tadi... masa tengah makan dibawah cahaya rembulan... chewahhhh!!!!..... takdela uolss.... balik dari kedai dear malam tadi, aku merengek2 nak steambot dan pulut mangga.... makan plak bawah langit atas bumi.... tapi ade meja plastikla.... kusi plastik.. dua2 selamat!.. hasilnye pagi ni diarrhea.... hahahahahaha...

tengah2 makan tu.. aku cakap kat dear.....

aku: u... sorry......... i x sempat beli ape2 lagi untuk u.... nanti ea... postpone... takde idea la nak beli ape.... kesian u.... tak boleh bagitau ape2 kat FB kan? kikikiki...

dear ni near perfectionist.... sebab tu aku tak berani nak beli barang sebarangan.... terutamanya kasut, baju, seluar.... dear ade taste dia sendri.... kadang2 pada aku dah cantik dah.... tapi dear tak suka.... tu yang buat gerun nak belikan outfit tu..... plus percaya tak kalo aku cakap.... aku tak tau size kasut dear.... saiz baju main agak2 je... suar pun agak2 je..... hahahahhahaha

dear: u... i nak tulis jugak..... i dapat present jugak!

aku: u nak tulis ape??!!! mana ade i bagi ape2 kat u lagi besday ni? ....

dear: ade..... lagi meaningfull.... i dapat kasih sayang u.... perhatian u selama ni..... lebih berharga dari hadiah bukan??

aku:  gulp.... telan liur je... tak terkata ape.....


ALHAMDULILLAH dan TERIMA KASIH sebab HARGAI dan TERIMA SAYE seadanya SAYE.....

Thursday, 12 July 2012

To the Left, to the Left!


Hi All.... hari ni cam nak wat pesanan khidmat masyarakat plak..... boleh kan?? jangan mare yea!




Aku cuba snap notice board yang tergantung kat atas eskalator LRTs everytime nak balik rumah... tapi tak lepas.. tak clear pictanye.. kan aku cakap.... akunye hp cap ayam je....  hehehehehehe..

ni aku nak bagitau...... etiquette naik/turun eskalator.... maybe nampak remeh.... tapi kan... dengan small step ni boleh tolong permudahkan urusan orang len taw.....

begini caranye.... setiap kali anda naik escalator... tak kira la kat mana2 pun..... shopping complex kaa.... LRT kaa..... office kaa.... mana2 je.... korang gunala ruang sebelah kiri korang je..... sebelah kanan biar kosong... unless korang nak cepat... nak lompat2 naik atas dengan kadar segera.... korang gunalah belah kanan tu..... yang cam kapel2 tu.... buat la sorang kat atas.. sorang kat bawah la.... takyahla bergandingan kat eskalator jugak.... yang ade ank kecik.. suh ank kecik tu dok depan uolss.... jangan dia dok belakang uols.... tu nak cari nyakit!.... kang tersepit kat mana2... or terlepas pegangan ker? ngerik taw.....! keselamatan mestilah diutamakan......:)

kadang2 aku ni suka put pressure kat body konon2 nak senaman..... nak naik tangga tinggi bebenor rasanye... ketar pala lutut ko!... so aku suka ber lari2 anak atas escalator.... takdela penat sangat kalo penat leh rest masuk kiri semula...kan still bergerak... kalo rest kat tangga bila nak sampainye? statik jela kat situ kan?

kadang2 jugak bila dear dah tunggu lama kat bawah LRT station, aku memang perlu rushing.... sebab kesian kan orang tunggu lama.... aku tak suka buat orang tunggu aku... sebab aku pun tak suka tunggu orang... hahahahahhahaa.....

kadang2 aku ni lambat gi opis... takkan nak lenggang kangkung lagi kan? kenela rushing..... lompat sesikit cepat sikit sampai.... takkanla nak suh naik tangga.... letih mak! dahla badan tak fit.... sampai atas dah tercungap2... tetibe darah pam laju sangat plak! rasa nak pitam taw!.... 

lagi satu..... bila dengar orang cakap EXCUSE ME!... tu maknanye kene bagi laluan sikit la... janganla buat2 cam tak dengar/ tak paham.... atau jeling2 sampai nak terkuar bijik mata plak.... yela, kadang2 tak sengaja kan? aku sendiri pun tak sedar yang aku dah conquer tengah2 escalator.... huhuhuhuhu...... 

jadinye.... dengan cara memberi laluan kat orang lain kat eskalator dapat membantu orang2 cam aku bergerak lebih pantas.... 

ok... sampai sini dulu pesanan khidmat masyarakat ni.... kerjasama anda2 semua amatlah kami hargai... bersama-bersamalah kita memudahkan urusan sesama kita...chewah!!!

p.s: penah tengok escalator TENGAH shopping mall Ampang Park?hat tu takyah la ke kiri yer.. atau excuse orang sana sinih..sebab memang escalator dia kecik hamat. cukup2 utk sorang manusia je berdiri... :)

Wednesday, 11 July 2012

Bersedia untuk tidak Bersedia....

in memory Karisma Club IIUM, 2005-2007.... yang mengajar aku erti kehidupan.... bersedia untuk berada dalam keadaan tidak bersedia..... life is full of surprises.... today we own many things, tomorrow we may disown something....


baju yang paling aku sayang!!!!!... paling aku suka!!! sebab BUNGA TULIPS dan kaler MERAH! seakan-akan tak mengizinkan aku memakainye lagi..... aku sumpah diri aku sebab fail menjaga baju ni bebaik... sepatutnye dah sayang, kene jaga elok2 lah kan??... pagi tadi torn sebab kene iron.. selalu ok je bila aku iron dengan iron yang sama..... menangis aku tengok!....

kat mana nak cari baju serupa camni? mungkin dah takde kan? baju ni dah lama dengan aku... about 4 years.... baju lain seangkatan dengan dia sume aku dah let go.... yang ni aku simpan sebab aku SAYANG SANGAT!..... nanges lagi...... any tailor can fix this? aku bayar!....

skang ni baju ni ade hang je kat wardrobe aku... aku takkan dispose sampai bila2.... biarla dia jadi kenangan aku.... time rindu2.. sekurang2nye aku boleh pegang n cium baju ni lagi... :( sob sob sob!

Tuesday, 10 July 2012

Lawan................. tetap Lawan!!!! errrk....

Good day!!

hehehehhehehe..... Assalamualaikum!

aku baru je habiskan baki 5 bijik antibiotic aku..... dan aku teringat perbualan aku dengan doctor masa sabtu lepas.....


see.... tarikh tu? nampak tak? 7.7.2012... cantekkkk tarikh ni!.... alahai..... tak berapa hari lagi besday dear.... hadiah tak cari lagik.... kalo takde dis month... postponed ek?.... :) alah....... besday i ritu pun dear lom bagi lagik ape2..... ahaks!... x de arr.... dear dah berabis over 1k... hal kete aku..... insurance je aku bayar.... lain sumer dear settlekan..... make up lagik.... kira hadiah gak tu kan? eh!... nanti citer posting lenla pasal kereta kelisa aku tu ek?

sabtu lepas tu aku cakap sama dear..... jomla gi klinik!.... dear cakap nape baru nak gie? aku bagitau askar dah lemah! tak larat nak lawan dah!.... aku demam selsema dah nak masuk seminggu ko!.... mc berapa hari..... bos bagi lik awal lagik... nikmat hidup.. tak yah keje...! eh.... tak nikmat jugak... kan sakettttt...... alhamdulillah (tanda Allah masih ingat dan pandang aku)

sessi berjumpa dokter.....

dokter: ok... ape boleh saya bantu?
aku: camni... saya ni dah 1 minggu flu.... cough... tak bek2...
dokter: ada makan ubat?
aku: takde... ni baru nak gi amek ubat la....
dokter: nape tak datang awal2? nape tunggu 1 minggu?TAKUT MAKAN UBAT EA???

(Ape????? dokter cakap aku takut makan ubat??? pleaseeeeeeeeeeeee!!!..... aku tough la! stakat ubat jela... masuk mulot tolak dalam sikit.... amek air telan cepat2!... kan senang je???)

aku:  tangguh2 gi klinik sebab ingat nak suh askar dalam badan lawan jea...
dokter: so ape cer askar awak? boleh lawan tak? kikikikiki... (dokter gelakkan aku? sabar jela)
aku: hehhehehehehe... fail la.. dah seminggu masing2 dah serender!

selepas dokter wat routine dia.... heart rate, tekanan darah etc... aku ditanya... preggy? bulan lepas takde.. bulan ni tak tahu lagi.... dokter pandang dear kat belakang aku sambil tersenyum! nak mc? aku cakap... errrkkk.... bestnye kalo today saya kije.. malangnye saya tak kije sabtu... seee...... tak cukup2 lagi tu dapat mc dekat seminggu dari bos! ade hati nak lagik! hahahahahaha..

aku pun kuar la tunggu ubat.....



makkkk oiiii!!!!!... takde lagi besar ke ubat antibiotic ni??? aku tanye kat sister ubat tu... dia gelak sambil cakap.... takut makan ubat ke??.... ekkkkk! aku rasa cam dokter ni nak pekena aku laaa.... tadikan aku cakap meninggi diri cakap tak takut makan ubat? amekkkk ko!.... tu bukan gambo zoom hokkay! actual size gituh! ade lagi 4 bijik....


please complete course hokkay!!  

chaiyooook aina! malam tadi da miss makan ubat 1x.... gara2 aku merengek nak durian kat dear... sanggop dear belikan durian timbang kat aku.... makasih eh!

p.s: sorry picta kureng best!.. maklumla camera cap ayam je.... nantila aku loaded, jadi manager ke.. bolehla beli hp ribu riban!

okay..... come to serious part... masa aku g consultation tu.. aku tertanya ape yang selalu bermain dibenak pikiran aku... chewaaaah! berkenaan penggunaan antibiotik.... aku bagitau dokter tu.. betul ke consumption of antibiotic menyebabkan body kita makin lemah..... kene depends kat antibiotic selalu and its keep on increasing the dosage of it? dokter tanye aku.. sape cakap? aku cakapla aku dengar hearsay.. kat negara2 maju tak guna antibiotic banyak?.. dokter tu jawab.... kilang antibiotic ni kat sana la banyaknye u.... mcam case u.... dah 1 minggu tak baik2..... u nak suh askar u lawan... sedangkan body makin lama makin weak.... camne ek??? takkan tanak amek lagi antibiotic?? apepun... kita jangan abuse the med.... apepun jangan over.... contoh!... sakit pale sikit dah pegi telan ponstant!.... tak kenalah gituh... patutnye macam u ni... tunggu sampai 3 hari je... 3 hari je badan akan lawan sakit tu... kalo tak boleh jugak maknanye... u kene amek ubat.... tapi please take med by prescription... jangan sesuka ati je gi farmasi and beli ubat ape u rasa sesuai.....

ok.... terima kasih dokter diatas penerangan ituw... so.... clear la mind saye neh berkenaan penggunaan antibiotic..... apepun.... ubat tak menyembuhkan.... itu ikhtiar saje okay? yang menyembuhkan adelah Allah SWT sahaja!

im recovering now, alhamdulillah... masih ade sesikit bekasan...... tapi okay saje... :)

Monday, 9 July 2012

SABAR!!!

Sabar!

Senang nak cakap... tapi susahhhhhhhhhhhhhhhhh sangat nak wat kadang2 kan? bila menghadapi saat2 sukar tu...... memang la susah sangat.... rasa nak tercekik pun hade!

tetambah lagi bila kita memang semulajadi baran!..... mom aku cakap.... kalo dah tau diri tu baran!.. pegi amek wudhu', ber istighfar banyak2..... kontrol perkataan.... bukan ape.... masa kita marah tu... kita dah hilang upaya nak berfikir dengan waras... kata2 yang diucap tak boleh tarik balik dah..... mintak maaf 100x pun tak boleh ubah ape2 dah.....

stress management???.... kalo dah stress tu... takdenye de boleh manage very well..... pakar psikology pun kantoi la beb!.... tak payah nak gebang banyak... dah nama manusia.... banyakla kekurangannye.....

tapi...... dengan perubahan lah yg menjadikan kita lebih baik dari semalam... kalo kita tak sedar kekurangan kita... camne kita nak ubah diri kan? kadang2 melalui orang lain yang tegur.... kene belajar untuk terima lah.... kadang2 hidayah straight dr Allah.... lagila kene terima kan?

kadang2 org suka provoke kita kan?.... cara aku adelah avoid rerapat ngan orang ginih.... dia memang suka tengok kita naik hangen kot?..... lagi kita berasap.. lagi dia suka asapkan kita.... ha lepas tu.... jadilah benda yang tak sepatutnye jadi.... pasal sejengkal tembok masuk kawasan kita pun nak dibambu jiran sebelah sampai masuk court kan?.....

kawan aku pernah anta note kat FB aku..... dia bagaitau.... sabar......! sabar tu kunci untuk membolehkan segala sesuatu!... 

 teruskan memupuk kesabaran dalam ati kita yea.... sabar bukan bererti kalah.... tapi anda menang dalam diam....  chaiiiyokk!

P.S: NAK WAT PENGHARGAAN UTK SEMUA FOLLOWERS AKU..... TERIMA KASIH DIATAS SOKONGAN ANDA SEMUA..... ADA SALAH SILAP DALAM PENULISAN SAYA, DIHARAP DIPERBETULKAN YEA.....

Friday, 6 July 2012

Alhamdulillah........ jangan mengeluh!

bila aku tak berjaya.... sumpah diri, cari penyebab untuk di sandarkan..... bila aku berjaya, aku cakap yesssss! je.... tak sia2 usaha aku selama ni..... lupa nak cakap alhamdulillah.... syukur!

bila aku tak dapat ape yang aku nak, aku ungkit2 je, tapi bila aku dapat dapat yang aku nak... lambat nak sebut alhamdulillah....

bila aku dalam kesedihan.... aku meratap2, merintih2 bagitau kenapa camni? apa salah aku Tuhan? bila aku gembira..... ok.... enjoy je lah!!! mana pegi alhamdulillah ek?

bila aku bersin.... susah nak sebut alhamdulillah.... kadang2 ingat.. kadang2 lupa.. tapi banyaknye lupa lahhh....

bila kete kene langgar.... hati panas! asik nak menyumpah jea.... tapi bila dah baiki kereta elok2... ucap tak alhamdulillah? sebab Allah bagi rezeki lebih baiki kereta....

bila tengah lapar.... cari makanan tak jumpa...kene masak atau kene beli dulu.... mood asik sentap je.... tapi bila dah kenyang, tak cakap alhamdulillah pun...

bila dapat gaji tak cukup bulan2... hati sibuk nak cari keje lain.... bila ade kenaikan.... tak de pun cakap alhamdulillah....

bila aku sakit..... aku bising2... tapi masa aku sihat.. aku diam je.....tak ucap pun alhamdulillah.....


last but not least......


bila aku tak boleh tido, aku marah2 cakap penat ginih!.... tapi malam2 sebelumnye yang aku nyenyak tido sampai hampir terlepas subuh tu takde pun cakap alhamdulillah sekurang2nye..... jangan cakap nak doa.. jauh ayam dari grill pembakar la... huhuhu... aina oh aina..... banyak keluh kesah kamu ni kan?

Rasulullah s.a.w. bersabda, “Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh,jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memakaikannya pakaian daripada wap api neraka.”
(riwayat Ibnu Majah)
 

Monday, 2 July 2012

Blog Warkah buat isteri

Monday bluessssssssssssss!

hari ni takde ape yang diupdate sangat... sedang2 dok cari isi untuk marketing research aku terjumpa blog ni...

kisah cinta maha hebat seorang suami kepada isteri dia.... isteri dia kena brain damage.... resulted from athma..

 ni blog address dia... klik je ok? dekat facebook pun ade... search "dana sinar fauziah.... " maybe leh layangkan kata2 sokongan atau ape2 bantuan diperlukan kan?...

warkah buat isteri

 menitik jugakla tears ni... sayu sesangat.... adekah satu masa nanti kalo takdir aku gitu, ade orang nak take care aku? buat cam somi dia? God... if the answer is no, please take me to you faster!.... tak mau susahkan sape2 yea....... aku mohon!  :(

Buat en. Abil and wife............

langit tak selalunye cerah..... mendung pun takkan selamanya... bertahan yea.... Allah knows best!

Thursday, 28 June 2012

Muhammad Akif in da blog!


entry kali ni berkenaan anak aku yang tersayang plak lah.... termanja.... tergedik.... terbijak.... terhensem.... suma yang ter lah!...... eh.... jangan vomitt taw.... sape lagi nak puji kalo bukan parent sendiri kan?......  selasa lepas aku anta mom pegi check up hospital... seperti biase peneman setia aku adelah ini budak kecik, sangat setia..... dan aku sangat bersyukur dekat Allah kerana beri peluang untuk aku bergelar seorang mama kepada seorang anak lelaki.... memang niat aku.. kalo aku kawin one day.. aku nak anak lelaki seorang buat teman aku sampai mati...... err... tapi bakal besan, menantu pempuan aku jangan isau plak.... aku akan jadi MIL yang sporting sgt.... takkan QC anak lelaki aku nih macam sesetengah mak yang ade anak lelaki okay? insyaAllah.....

ceritanye ginih..... pagi tu kami selalu sarap kat cafe hospital sementara tunggu mom sudah kan?.... selalu akif akan cakap kat kakak kedai tu... air oyen satu.... pagi2 buta air oyen..... sabar je la kan??.... pagi tu dia minum susu.. selalu lepas minum susu kalo minum oyen mesti dia cirit birit... so aku ajar akif... nanti minta air teh ok?... akif pun dok ulang2... air teh air teh air teh... sampai kedai dia cakap... air teh satu? kakak kedai tu cakap.. eh kali ni air teh?? akif cakap.. nak air teh.... aku senyum je... akif dapat air dia, dia minumla... tapi tak sampai separuh pun gelas tu... aku pun pesan air sama... nape aku tak share je kan? pasal akif skang suka celup2 air.. aku jadi geli la nak share air kekdahnye kan?.... huhuhu.... abis kes air teh.... kami gi kat mom and mom nampaknye dah sudah...kami pun balik...

balik tu.. mom ajak gi bank, transfer some money... pegila kami 3 beranak ke Maybank subang... since kad mom takleh transfer more than 1k.. aku nak ubah la had pengeluaran dia.. beratur dari satu atm ke atm len... akif leka main2 sekeliling... sesekali aku jeling gek... takut kene kidnap ke? dahla tu je anak yang aku ade.... tak dapat kat atm kami ke kaunter... en. tu cakap boleh wat kat atm.. sekali lagi kami beratur ke atm... ha... jeng2... nak tau ape akif cakap???

HMMMMM.... MAMA TAK PANDAI!

Aku suh akif ulang sekali lagi.. ape akif cakap tadi.... dia cuma jawab.. hmmmm.. tak pandai.... aku gelak and cakap bertuahnye anak mama ni!... mom gelak je.... 
akif tak pandai cakap full lagi.. sikit2 je boleh.. tapi kadang2 words yang kuar dari mulut dia sangat menakjubkan! aku ni teruja lebih ke? yes... sebab ini anak sulung aku.... semuanye menjadi detik indah untuk aku.. wink wink wink

p.s: malam sebelumnye letrik terputus kat subang... cik fathin cuba nak sakat aku.. tinggal aku dalam gelap... punyela akif marah kat dia.. sambil bagitau.. chian mama chian mama... meluru dia dalam gelap gelita tu... kengkonon nak selamatkan aku dari kegelapan la... :)

p.s2: nak tau penolong dobi tegar aku sape? dia lah... muhammad akif... sampai senget2 badan bawak baju dari ampaian ke bilik... kadang2 tolong LIPAT sekalik... :)

Monday, 25 June 2012

Good woman = good man = good to woman

A man who treats his woman like a princess is proof that he has been born and raised in the arms of a QUEEN.

 

 happy monday all!!! no monday blues okay?

yezza.......... today scope perbincangan aku hari ni berkenaan phrase diatas...... 

dari segi pemahaman aku yg tak berapa terer english ni...... maksudnye mungkin beginih..... seorang lelaki yg menyantuni perempuannya seperti puteri adalah bukti dia dilahirkan dan dibesarkan dalam jagaan seorang ratu.... 

nowadays susah woo nak dapat lelaki ginih... bukan aku ni gender discrimination ke hape.... yang ade stok asik nak menampar, menerajang.... memaki hamun.... atau ape2 jela yang boleh dilakukan... hatta simbah acid ke muka..

since bulan syaaban dah masuk ni.... aku nak bawak bingkisan cerita Nabi Muhammad SAW... kan Nabi ni selalu sibuk mengembangkan islam... berdakwah kan? tapi habis kerja dia pulang kerumah... baginda akan bantu isteri2nya buat keje rumah.... memasak makanan.. dan sebagainye.... baginda takkan bersenang2 dan hanye melihat sahaja...

kalo satu ketika, dia balik rumah... makanan takde.... Nabi akan tanye isteri bginda... dan kebetulan Aisyah R.A bagitahu tak ade makanan nak dimakan.. (Nabi tak bermewah2 dengan harta dunia walaupun baginda NABI bahkan hidup baginda dan keluarga sangat sederhana) Baginda jawab.. takpelah Humaira', saya berpuasa sahaja..... :)

Nabi akan panggil isteri2 baginda dengan gelaran yang menyenangkan hati... contoh seperti kat atas... nama timangan Aisyah R.A adelah Humaira' (Yang berpipi merah).. dan memang penting kita panggil orang dengan nama yang dia suka.. bukan nama yang kita suka2 panggil kat dia....

Suatu hari, Nabi dah abis berdakwah... kebetulan balik lambat..... Baginda ketuk2 pintu rumah Aisyah  RA tak bukak2 sebab tak sedar time tido..... baginda ampar serban dia... buat alas dan baginda tido depan pintu sampai subuh.. Aisyah RA terjaga pagi tu, dan sangat terkejut nampak baginda kat depan pintu rumah. dia menangis mintak maaf.... baginda hanya tersenyum dan berkata tak apela.... tak de masalah pun.... 

Suatu malam Aisyah berkeadaan haid, dia bangun dari pembaringan sebelah baginda.... baginda tegur... kenapa lari dari dia? Aisyah RA bagitahu... saya dalam hadas haid.. baginda bagitahu, pergi cuci diri dan datang semula padaku... dan Aisyah meriwayatkan... selimut dirumah kami hanya ade satu... tiap masa dan ketika memang kami berkongsi tanpa masalah.... 

 dan..... hasil tarbiyah Nabi Muhammad SAW ni sampai ke para sahabi..... 

suatu hari.... ade seorang muhajirin lalu tepi rumah Khalifah Umar RA... dan terdengar perbualan antara mereka suami isteri.. yang mana... siisteri meleteri Khalifah Umar RA tanpa henti... dan Khalifah hanya diam membatu.... si muhajirin ni sangat pelik... sebab... khalifah Umar ni kalo kat luar.... dia lalu aje... semua orang senyap.... punyela takut dekat dia.. sebab dia garang sangat2.... sebab tu gelaran dia khalifah Umar Al-farouq (pembeza antara yang benar dan salah) see... gelaran pun gerun taw.... sekali dia hunus pedang.. memang gentarla hati lawan.... si muhajirin ni esoknye pegi jumpa khalifah Umar RA... dai pun cerita ape yang dia nampak dan dengar masa lalu rumah khalifah... dia cakap kalo diri dia kene gituh... dia balas balik, tampar ke ape2 jela.... mana boleh kene leter ngan bini... jatuhla maruah sebagai khalifah.... dia bagi nasihat gituh la kat khalifah.... khalifah Umar RA bagitahu.... aku diam sebab aku aku hormat dia... aku kenang segala jasa dia, makan pakai aku dia sediakan... dia plak dah beranakkan anak2 aku... banyak sungguh pengorbanan dia kat aku... apelah salahnye kalo aku dengar je leteran dia kat aku? tak salah kan???? senyap si muhajirin tu dan berlalu pergi... 

oklah... panjang2 pun kang tak baca gek kan?... ehehehhe... so.. contohilh Nabi dan para sahabi dalam muamalat sesama muslim.... salam Syaaban..... pakat2 selawat ke nabi Muhammad SAW yea.... Nabi bersabda... Rajab Bulan Allah, Syaaban bulan aku dan ramadhan bulan umatku.... :)

nota kaki: banyak hikayat Nabi Muhammad SAW  diceritakan oleh Aisyah RA kerana dia menjadi sumber rujukan para sahabat/muslim lepas kewafatan Nabi.... orang kerap bertanya pada dia bagaimana baginda dirumah.... dan saat akhir2 sebelum kewafatan Nabi (ketika gering), baginda meminta izin para isteri2 untuk tinggal disatu rumah saje... dah berapa nak laratkan nak rotate... tengah sakit lagi pun....

p.s: semalam kete dear kene hit from behind oleh seorang wanita..  dear marah sekali je dan terus diam dan kemudian senyum kelat..... bravo dear!!!.....awak  bagus semalam kerana berjaya menghandle rasa marah anda!  aku plak yang teremo lebih...sedih wooo dengar macam tak larat je kete myvi tu jalan, plus bunyik something kat bawah... sensor kete dah osak, chasis lari la sikit... bumper terkopak, exsos senget....  takpela.. dah takdir kan... nanti kita sama2 baiki kete kita yea... u baiki kete u dan tolong baiki kete i plak lepas tu.....  jangan lupa taw! :)


Tuesday, 19 June 2012

Importance of Acknowledgment!!!!!!

Happy Tuesday!!....

hari ni aku cakap betapa pentingnye membalas message orang lain.... tak kira lah sms ke, email ker.. surat ker.... nota ke... circulation ker, invitation ker... ape2 jela.... kalo dalam bahasa biz dikatakan acknowledgment.... setiap email yang kita terima kita kene reply kecualilah kalo email iklan... tak payah layan lah..... contoh email bagi quotation... kalo tak boleh bagi pun, kene balas... state reason kalo ade lah...  terima quotation pun kene say thanks jugak... tulis under consideration ke ape ke? cuba bayang kan kalo senyap je..... tanpa ape2 response... sakit hati jugak kan kita? penat2 reply.. tapi senyap sunyik je....

beralih kepada sms/return call kt hp.... ni more kepada private... lagilah kene take care... pasal orang yang terdekat atau kita kenal yang call kita kan?.... nowadays semua orang pakai hp la... kat hp tu tertera nama sape yang call kita/ sms kita kan? ataupun oklah.. takde nama... tapi masih boleh cam no. tu.... nak2 lagi no. skandal.... ahaks!... mesti sangat boleh cam kan? ok2... berbalik kepada permasalahan mereply ni.... kadang2 aku fail jugak reply on time... bila org yang call/sms aku tu cari aku time aku tengah bizi.... hp tengah silent... atau aku menyampah gila ngan orang tu ( aku akan balas lambat, tapi masih balas yea)...... kadang2 time aku takde credit.. lepas aku top up.. terus aku call/sms dia cakap sorry.... tak reply on time, takde credit kekdahnye.. hurmmm... ntahla... tak beradab plak aku rasa, bila aku buat tak tahu dengan org yang sms/call aku...

aku ade terbaca keluh kesah fren aku kat facebook... dia tulih ginih la lebih kurang... masa tak reply, bertubi2 call/sms.... dah dapat... ucap terima kasih pun tak.... sekurang2nye ok ke?

nah!... tengok?.... dalam tak sedar.. kita dah kecikkan ati orang kan?.... dan bukan payah pun nak bgtahu.... tq!.. atau.. noted, atau jap.. nanti balas... atau K sahaja..... kalo dah malas sangat la.... kalo malas sangat2 lagi.. anta je message kosong... pahamla orang disana yang la ni awak tengah sibuk, line tak clear.....:)

p/s: agak2 kalo malas sangat nak cakap/reply off je hp tu... ok tak idea ni? kalo ok aku pun nak pratikkan lah!!! hahahhahahaha..

Wednesday, 13 June 2012

Tentang Jodoh....

 ade orang cakap ginih.......

tulah.... kan dah kalah retis tu... pasal dia ceraikan bini dia lah.... kalo tak cerai mesti ramai orang sokong dia!

ade jugak bunyik ginih.....

orang gatal nak bernikah, dia gatal nak bernikah.... tak sempat ape2 dah cerai berai.....

ade jugak bunyik ginih....

tulah.... kawen lagi ngan laki orang...... macam takde laki bujang! kan dah kene cerai.... padan muka! rampas orang punye lagik! (lupa ke kita yang suami, isteri, anak2 pinjaman Allah untuk dijaga amanahnye sementara waktu? mereka semua hak Allah.... bukan kepunyaan kita!)

ade bunyik ginih.....

demand lebih lagi... last.. tua kertu tak laku2.....

ade lagi camnih.....

aku tak tahula ape dia pandang kat mamat tu..... dahla muka pecah tembok, sekolah tak abes plak, takde keje bagus pun... hish!!!

ada yang tahap teruk sikit tu....

tulah! kawen lagi ngan hantu setan... diri pun dh terikut jadi antu setan!



sebenarnye banyak lagi keluhan-keluhan yang kita dan aku boleh dengar pasal jodoh ni.... hurm...

jodoh ini adelah rahsia Allah... DIA dah tentukan masa kita semua dalam perut ibu kita lagi..... kadang2 pegang camne pun boleh terlepas.... kadang2 elak camne pun dapat jugak... tulah namanye TAKDIR.... ape yang boleh kita buat adelah berdoa... berdoa semoga yang baik2 aje datang untuk kita....  dan berusaha cari yang terbaekk..

yea... setengah2 orang cakap jodoh ade 2 categori.. jodoh cari sendiri dan jodoh datang sendiri... kalo jodoh cari sendiri fail.. memang kaw2 la kene kutuk... kalo jodoh orang cari boleh kita salahkan match maker tu kan?.... hikhikhik.... tebiat manusia... seboleh2 nak ade sebab sesuatu terjadi... selalunye camtu lah... susah nak terima sebab ia takdir camtu...

camtu gak ngan poligami.... elak camne pun... kalo nak jadi... tetap jadik.... seringkali aku dikecam... dicemuh bila aku cakap semua ni takdir... tolak camne pun kalo nak jadi tetap jadi.. mereka soal balik ke aku... u sanggup kongsi lelaki? jujur aku katakan... aku tak tahu.... menolak pun tidak... mengia pun tidak....


aku percaya kalo di  beri pilihan... tak ade orang nak bercerai.... kenapa nak bercerai... sedangkan orang tu yang kita pilih sebelum ni... ade hati ke tak de ke... ade cinta ke takde ke..... sumer yang kita dah tentukan.... kenapa kadang2 manusia perlu berlagak lebih dari Tuhan....? menghukum orang yang bercerai tak pandai jaga pasangan... tak reti tambat hati suami.... kenapa tak katakan aje... dah takde jodoh... Allah maha Mengetahui ape yang terbaik... kalo bercerai itu terbaik. dan membahagiakan..... dari dok makan hati berulam jantung kan?

aku teringat kata2 bos aku.... bila aku cakap syurga isteri bawah kaki suami.... dia cakap sama aku... tetap saya katakan syurga awak(merujuk ke aku) bawah tapak kaki mom you sampai mati.... sebab hari ni mungkin dia suami u... esok mungkin tidak... hubungan berdasarkan talian akad.. tak sama dengan hubungan darah... kan?

dan sekarang aku kunci mulut aku kemas2 bila sentuh bab jodoh.... aku tak mahu berkata lebih2.. takut Tuhan duga satu hari nanti... yang malu diri sendiri... kata2 makan diri pulak nanti.....

 p.s: eh.... jap2 aku nak wat disclaimer..... aku ngan dear ok je! kami takde masalah... jangan speku aku ade prob plak bila aku bukak isu ni hari ni taw.. hahahahaha...

p.s 2: kalu rajin... singgah blog ni....... pengisian rohani yang bagus untuk dibaca!